Elk hondenras heeft zijn eigen verzorging nodig. De algemene verzorging die bij elk ras wordt toegepast is: Wassen, föhnen en borstelen Nagels knippen Oren uitplukken Voeten uitknippen (voorkomt irritatie en ontstekingen) Anaalklieren controleren Overige gezondheidsproblemen opmerken Ik raad aan om regelmatig een bezoek te brengen aan de trimsalon om vachtproblemen te voorkomen.

Veel gestelde vragen

Wanneer kan uw hond (het beste) worden getrimd? Al vanaf de tijd dat uw hond volledig is geënt kan ik een puppybeurt geven. Uw hond kan dan al vast wennen aan de trimsalon en vreemde handen aan zijn lijfje. Deze behandeling bestaat uit de basis behandeling. Het trimmen kan uitstekend 's-winters plaats vinden. Aangezien er in ons land dan veel neerslag valt, blijven de honden lang nat en klitten sneller. Dit wordt door honden vaak slecht verdragen. Als de hond tevens in regelmaat wordt getrimd dan is de overgang voor de hond het kleinst. Wat zijn de voordelen van het trimmen? De hond ziet er verzorgd uit en is gemakkelijk te onderhouden. De hond zit prettiger in zijn vel (geen jeuk, klitten en parasieten). Weinig tot geen last van haren in huis. Wat zijn de voordelen van het wassen? De hond verhaart sneller en beter De hond is makkelijker te borstelen en te kammen Hij ruikt frisser Hoeveel tijd moet er tussen de trimbeurten zitten? Poedel/maltezer (knip/scheer) vachten: 4 tot 8 maal per jaar. Ruwharige (pluk) vachten : 2 tot 4 maal per jaar. Spaniel/ retriever (ontwol/effileer) vachten: 4 tot 6 maal per jaar.

Voor welke honden?

Elke hond kan worden getrimd. Ook kruisingen en kortharige rassen kunnen verschrikkelijk verharen. De ene hond heeft alleen meer verzorging nodig dan de andere. Afhankelijk van de vacht houdt trimmen in: scheren, knippen, effileren, plukken, ontwollen, wassen, borstelen en kammen: Scheren en knippen: Honden met kroesvachten (bv. poedel, bichon) worden geschoren of met de rechte schaar in elk gewenst model gebracht. Effileren: de vacht wordt met een uitdunschaar op een natuurlijke manier uitgedund of ingekort (bv. spaniels, setters). Plukken wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met de vingers wordt verwijderd zodat de nieuwe vacht zich optimaal kan ontwikkelen. Zou men dit niet doen loopt u het risico dat de hond jeuk krijgt en zich gaan krabben of erger nog zich stuk bijt en bij de dierenarts terecht komt. Ontwollen: werkt in principe hetzelfde als plukken alleen wordt nu de ondervacht verwijderd. (bv. kees- en poolhonden, collies, retrievers, newfoundlander, berner sennen).

Waarom trimmen?